JavaScript is required to view this page.
Mega cashback actie vanaf 750€ krijg je 50€ terug!

Hoe gebruik ik een stormglas?

Hoe gebruik ik een stormglas?

Een eenvoudige gids voor het voorspellen van het weer met een stormglas

Het stormglas is een eeuwenoud instrument dat vroeger gebruikt werd om het weer te voorspellen.
Stormglazen bestaan allemaal uit een glazen buis of fles die gevuld is met een oplossing van kwikzout, alcohol en water.


Stormglazen werken op basis van de drukveranderingen in de atmosfeer. En Wanneer de luchtdruk daalt, zal de oplossing in het stormglas kristalliseren dit geeft aan dat het bewolkt zal worden of je zelfs neerslag kan verwachten omdat een laag druk gebied juist bewolking en neerslag aantrekt.

Wanneer de luchtdruk juist stijgt, zal de oplossing helder worden omdat dan wolken en neerslag weg geblazen worden naar een laag druk gebied.

Hoe gebruik ik een stormglas
In de praktijk zijn er verschillende manieren om te voorspellen wat voor weer het zal worden aan de hand van je eigen stormglas.
Zoals eerder verteld, wanneer de oplossing in het stormglas helder is, betekent dit dat het weer mooi is of in aankomst is.
Als de oplossing kristallen bevat, kan dit wijzen op een naderende bui of storm.

Natuurlijk kan je met het stormglas specifieke kristallenformaties waarnemen die wijzen op bepaalde weersomstandigheden, zoals sneeuw en regen.

Het gebruiken van een stormglas brengt wel een paar regels met zich mee. Allereerst moet het stormglas degelijk opgeschud worden en op een stabiele en horizontale ondergrond worden geplaatst of in een houder die vaak meegeleverd wordt, dit is trouwens ook het geval bij de stormglazen van Wheatere, die wij ook verdelen.

Het is ook belangrijk dat je het stormglas op een plek zet waar er geen rechtstreeks zonlicht kan op vallen, als dit gebeurt is laat je deze één a twee weken acclimatiseren op kamertemperatuur, dit zal je de meest accurate resultaten geven.

Het enige wat je daarna nog hoeft te doen is te wachten tot kristallenformaties zich beginnen te vormen. zoals je hieronder kan zien, let wel op dit proces is versneld en duurt vaak uren.

 Stormglas in werking

De grootste reden waarom mensen echter een stormglas in huis halen is als eye catcher voor hun interieur.
Ten eerste is het stormglas een uniek en interessant stuk decor voor elke woonkamer of bureau is.
Bovendien is het stormglas een gespreksstarter die de nodige interesse zal opwekken bij vrienden en familie.
Het stormglas bestuderen is daarnaast ook een leuke en educatieve activiteit voor kinderen.
Door het stormglas te gebruiken en te observeren hoe de oplossing reageert op veranderende luchtdruk, kunnen kinderen al spelenderwijs leren over weersomstandigheden en hoe het weer werkt.
Dit kan een leuke manier zijn om kinderen geïnteresseerd te houden in wetenschap en natuur.

 Ga verder naar stormglazen

Waar zoek je naar?