JavaScript is required to view this page.
voorkom scheuren in houten tafelblad
Mega cashback actie vanaf 750€ krijg je 50€ terug!

Hoe voorkom je scheuren in je houten tafelblad?

Hoe voorkom je scheuren in je houten tafelblad?

Je bent al lang van plan een nieuwe tafel aan te schaffen, een mooie houten tafel dan nog wel.
Dan is het verstandig om te weten dat hout ‘werkt’, en dan vooral wanneer je voor een massieve houten tafel kiest. Net zoals bij alle meubels en houten constructies loop je het risico dat het hout kan scheuren. De vraag is, kunnen we dat voorkomen, en vooral hoe pakken we dit aan?
In deze blog leggen we je uit hoe je dit probleem kan voorkomen en wat je hieraan kunt doen. Want het zou toch zonde zijn wanneer je houten tafelblad een scheuren vertoont die voorkomen konden worden.

Hout leeft, zelfs jou tafel!

Hout is in de eerste plaats een natuurlijk product, een duurzaam product met een onmiskenbare natuurlijke look.
De uitstraling die een massief houten tafel brengt in jou interieur, is de voornaamste reden waarom houten tafels zo populair zijn en zullen blijven. 
Daarom is het niet verwonderlijk dat er dagelijks tal van mensen opnieuw kiezen voor een houten tafel in hun interieur.

Maar als je ten volle van deze eyecatchers wilt genieten zijn er wel een paar zaken waar je op moet letten.
Doordat hout een natuurlijk materiaal is, blijft het “leven”.
En dit geld natuurlijk niet enkel over tafels voor buiten maar zelfs degene die bij jou in de woonkamer staat, dat maakt niet uit. 
We bedoelen hiermee dat hout  altijd blijft “werken” om in balans te komen met de omgeving. Hout zal naarmate de tijd verstrijkt uitzetten en krimpen. Hierbij speelt de amper rol temperatuur maar vooral de luchtvochtigheid.

Het gevolg van het ‘werken’ van hout, is dat dat je tafelblad kan uitzetten en krimpen.
Hierdoor kunnen er scheuren ontstaan, oneffenheden e natuurlijk kan het contrast opvallen tussen de kleur van het houtoppervlak en het hout binnenin. Maar net zoals deze kunnen ontstaan kunnen deze later ook weer wegtrekken. Hout is wat dat betreft erg gevoelig voor het klimaat(in huis) en dan vooral vochtgehalte in de lucht.
Hout ‘werkt’ in verschillende richtingen, maar amper in de lengte van de nerf van het hout, je zal de grootste verschillen kunnen waarnemen in de breedte van het hout. 
Er zijn verschillende oplossingen om scheuren en barsten in je houten tafel te voorkomen of te verminderen.

Boomstamtafel

 

Wat is de juiste behandeling voor je houten tafel?

Voordat je tafel in je woning word geplaatst raden we het je aan de tafel goed te laten behandelen of indien je dit liever zelf wil doen, neem dan even hier een kijkje.
Wanneer het hout degelijk is behandeld kan deze behandeling een positieve invloed uitoefenen op de snelheid waarop het hout uitzet en krimpt.
Zo verminder je de kans op scheuren aanzienlijk doordat je dit proces afremt.

Boomstamtafel-Suar


De juiste luchtvochtigheid is belangrijk voor je houten meubels.

Zoals eerder besproken is de luchtvochtigheid, de allerbelangrijkste oorzaak van het uitzetten en krimpen van hout. Het klimaat heeft grote invloed op de luchtvochtigheid, zowel buiten als binnen.

Zeker in de winter, wanneer de temperaturen laag zijn, en er minder ramen en deuren open staan, is de luchtvochtigheid binnen een pak lager. Dit laatste komt natuurlijk omdat er binnen verwarmt wordt.

De ideale luchtvochtigheid in huis voor houten meubels en dan in het speciaal massieve tafelbladen ligt tussen de 40 en 60%.
Deze luchtvochtigheid is ook perfect voor mensen, je zal merken dat je als de luchtvochtigheid in huis daalt je meer last zult krijgen van hoofdpijn, verstopte neus, droge ogen en andere kwaaltjes.
Als de luchtvochtigheid onder de 40% komt, is dit niet goed voor zowel je gezondheid als voor je houten meubelen.
Het hout zal ver uitdrogen, met als gevolg grote kans op krimpen en scheuren. 
Aan de andere kant, is de luchtvochtigheid daarentegen te hoog, dan zal het blad uitzetten en in het ergste geval krom kunnen trekken. 
Daarom is het aan te raden je luchtvochtigheid in de gaten te houden wanneer je een (massief) houten meubels koopt koopt. 

De luchtvochtigheid bij jou thuis kan je meten met een hygrometer, maar dit is niet noodzakelijk. Indien de luchtvochtigheid onder de 40% zit, kun je open bakjes met water aan je verwarming te hangen. Het water in deze bakjes zal dan verdampen en zo zal de luchtvochtigheid omhoog gaan.
Is de luchtvochtigheid boven de 60% zet dan de verwarming aan, gebruik een airconditioner of een vochtvreter om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen. Uiteraard zijn er ook apparaten te koop die de luchtvochtigheid automatisch regelen.

houten tafelblad


Kies altijd voor kwalitatieve tafels.

Naast een degelijk houtbehandeling en juiste luchtvochtigheid in je woning is het ook verstandig om bij de aankoop van een houten tafel te kiezen voor kwaliteit en je niet alleen te laten leiden door de prijs. 
Zoals het gezegde luidt, goedkoop is duurkoop.

De massieve boomstamtafels die wij rechtstreeks afnemen bij de firma Mintar hebben bijvoorbeeld een hoge kwaliteit. Om scheuren tot een minimum te beperken zijn deze boomstamtafels zorgvuldig gedroogd en zijn er in de breedte van de tafelbladen metalen pinnen aangebracht om scheuren en kromtrekken grotendeels tegen te gaan.

Houten tafelblad

Omdat een scheur of gat in een tafelblad zorgt voor charme en karakter, zitten ook deze tafels in het assortiment van mintar .
Overal waar nodig is in dat geval is het tafelblad voorzien van een vlinderverbinding dit is een houten verbinding verwerkt in de scheur om verder scheuren te voorkomen.

Houten tafelblad mango

Onze teak en mangohouten tafels voeren wij rechtstreeks in vanuit Indonesië, deze voldoen aan alle voorschriften en reglementeringen, waarin wij ons onderscheiden is dat het hout voldoende gedroogd vooraleer de meubels geproduceerd worden, dit is een punt waar je zeker op moet letten bij aankoop van een teak tafel of mangohout tafel.

Oud grenen tafel Landelijk interieur

In onze collectie Old-pine tafels vind je nu eens echt oude tafels volgens de ambachtelijke makelij, de meeste items die je hier vindt zijn gemaakt uit grenenhout maar soms zijn er ook antieke eiken tafels te vinden.
Deze zijn stuk voor stuk unieke stukken met een heel verleden en kunnen nu na de nodige restauratie terug een nieuw leven krijgen.

Vind je niet wat je zoekt, dan kunnen we jou ook helpen met een houten tafel op maat, volledig naar jouw wens en op maat gemaakt voor jou interieur.

Waar je jou tafel ook koopt, laat je goed adviseren om te zorgen dat je nog jarenlang kan genieten van je houten tafel.

 We helpen je graag verder met de zoektocht naar jou perfecte tafel.

Waar zoek je naar?